Ugrás a tartalomra
 

Szaktárgyi tanítási gyakorlat

A szaktárgyi tanítási gyakorlat célja és feladata, hogy a tanárjelöltek komplex, önálló feladatokon keresztül ismerkedjenek meg a tanári munkával és a vezetőtanár irányításával gyűjtsenek tapasztalatot a szaktárgy tanításában. A gyakorlat elsődlegesen arra készíti fel a hallgatókat, hogy képesek legyenek tanórákat tervezni, azokat reflektív módon elemezni és az adott tanulócsoport sajátosságaihoz igazodva a szaktárgyi és szakmódszertani szempontok figyelembe vételével megtartani. A szaktárgyi tanítási gyakorlat során a leendő tanárok ismerkedjenek a pedagógusi hivatással, miközben részt vehetnek a szaktárgyi tanítással kapcsolatos − tanórán kívüli − iskolai és tanári tevékenységekben. A tanítási folyamat tervezésének megismerése mellett a tanárjelöltek maguk is tartanak legalább 15 tanórát/foglalkozást. A gyakorlat további célja, hogy a hallgatók kompetenciái szaktárgyuk oktatási módszertanának területein is fejlődjenek épp úgy, mint a tanulók megismerésében, ismereteik és személyiségük fejlesztésében, tevékenységük értékelésében, a pedagógiai megfigyelésekben, a tanítási órák jegyzőkönyvi rögzítésében, reflektív elemzésében és értékelésében.

A soron következő tanév szaktárgyi tanítási gyakorlatára az előző tanév tavaszán van lehetőség jelentkezni a Neptunban leadott, erre a célra létrehozott, Kérvényen keresztül, amennyiben teljesítette, illetve teljesíteni fogja a tantervi előfeltételeket a tavaszi félévének végéig. A jelentkezéshez az Ügyintézés > Kérvények menüpont alatt találja az űrlapot.

A 2018/2019-es tanév szaktárgyi tanítási gyakorlatára való jelentkezés: 2018. április 3. – 2018. április 30. (MEGHOSSZABBÍTVA: 2018. május 10.)

Amennyiben a gyakorlattal kapcsolatban konkrét kérdése lenne, kérjük keresse munkatársainkat a gyakorlat[at]tkk.elte.hu címen.

 

Tájékoztatás utólagos jelentkezés lehetőségéről a 2018 tavaszi félévi szaktárgyi tanítási gyakorlatra

Szíves tájékoztatásul jelezzük azon hallgatók számára, akik 2017 tavaszán elmulasztottak jelentkezni a 2017/2018-as tanév tavaszi félévének szaktárgyi tanítási gyakorlatára, hogy méltányosságból lehetőséget biztosítunk utólagos jelentkezésre 2018. január 5-ig.

Az utólagos jelentkezéseket kizárólag a gyakorlat@tkk.elte.hu címre megküldött levél formájában tudjuk elfogadni. Levelében kérjük, tüntesse fel Neptun-kódját, szakját, annak szakképzettségét (általános iskola vagy középiskolai), valamint a jelentkezés elmulasztásának okát.

A szaktárgyi és az összefüggő gyakorlatokkal kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdések és válaszok (letölthető pdf).

A 2017/2018-as tanév tavaszi félévre vonatkozó határidők:

  • gyakorlatindító tájékoztatók:
    ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium: 2018. február 12. (hétfő) 11 óra
    ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium: 2018. február 13. (kedd) 11 óra
    ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium: 2018. február 7. (szerda) 9 óra
  • tanítási ütemterv leadása: a bemutatóóra előtt legkésőbb 10 munkanappal
  • többi nyomtatvány leadása: 2018. május 16.
  • a 2018/2019-es tanév szaktárgyi tanítási gyakorlatára való jelentkezés: 2018. április 3. – 2018. április 30. (MEGHOSSZABBÍTVA: 2018. május 10.)

 

Kapcsolódó dokumentumok: