Ugrás a tartalomra
 

Szaktárgyi tanítási gyakorlat

A szaktárgyi tanítási gyakorlat célja és feladata, hogy a tanárjelöltek komplex, önálló feladatokon keresztül ismerkedjenek meg a tanári munkával és a vezetőtanár irányításával gyűjtsenek tapasztalatot a szaktárgy tanításában. A gyakorlat elsődlegesen arra készíti fel a hallgatókat, hogy képesek legyenek tanórákat tervezni, azokat reflektív módon elemezni és az adott tanulócsoport sajátosságaihoz igazodva a szaktárgyi és szakmódszertani szempontok figyelembe vételével megtartani. A szaktárgyi tanítási gyakorlat során a leendő tanárok ismerkedjenek a pedagógusi hivatással, miközben részt vehetnek a szaktárgyi tanítással kapcsolatos − tanórán kívüli − iskolai és tanári tevékenységekben. A tanítási folyamat tervezésének megismerése mellett a tanárjelöltek maguk is tartanak legalább 15 tanórát/foglalkozást. A gyakorlat további célja, hogy a hallgatók kompetenciái szaktárgyuk oktatási módszertanának területein is fejlődjenek épp úgy, mint a tanulók megismerésében, ismereteik és személyiségük fejlesztésében, tevékenységük értékelésében, a pedagógiai megfigyelésekben, a tanítási órák jegyzőkönyvi rögzítésében, reflektív elemzésében és értékelésében.

A soron következő tanév szaktárgyi tanítási gyakorlatára az előző tanév májusában van lehetőség jelentkezni a Neptunban leadott, erre a célra létrehozott, Kérvényen keresztül, amennyiben teljesítette, illetve teljesíteni fogja a tantervi előfeltételeket a tavaszi félévének végéig. A jelentkezéshez az Ügyintézés > Kérvények menüpont alatt találja az űrlapot.

Amennyiben a gyakorlattal kapcsolatban konkrét kérdése lenne, kérjük keresse munkatársainkat a gyakorlat[at]tkk.elte.hu címen.

A 2017/2018-as tanév őszi félévre vonatkozó határidők:

  • gyakorlatindító tájékoztatók:
    ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium: 2017. szeptember 18-án (hétfő) 11 óra;
    ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium: 2017. szeptember 26-án (kedd) 11 óra;
    ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium: 2017. szeptember 18-án (hétfő) 10 óra.
  • tanítási ütemterv leadása: a bemutatóóra előtt legkésőbb 10 munkanappal
  • többi nyomtatvány leadása: 2017. december 13.
  • a 2017/2018-as tanév szaktárgyi tanítási gyakorlatára való jelentkezés: 2017. május 5. – 2017. május 31.

 

Kapcsolódó dokumentumok: