Ugrás a tartalomra
 

Kollégiumok

​Az ELTE Egyetemi Kollégiumnak 12 tagkollégiuma van, ebből 5 szakkollégium.

Az egyetemi kollégiumi férőhely odaítélésének szempontjai a szociális rászorultság, a tanulmányi eredmények, az állandó lakhely Budapesttől való távolsága, kiemelkedő tanulmányi, és sport teljesítmény. A felvételi eljárásról bővebb tájékoztató a kolhok.elte.hu oldalon olvasható.

A szakkollégiumi hálózat évszázadok óta végzi, nemzetközi szinten is egyedülálló módon, a kiemelkedő hallgatók tehetséggondozását. A szakkollégiumok az ELTE karainak sokszínűségét tükrözi, így a joghallgatóktól a pedagógusokig mindenki megtalálja a saját érdeklődési területének megfelelő szervezetet.

A leghosszabb múltra a nagyrészt bölcsészeket fogadó Eötvös Collegium tekinthet vissza, ezt 1895-ben alapította Eötvös Loránd. A Bibó István Szakkollégiumot 1983-ban hozták létre joghallgatók az angol college-rendszer mintájára. Az 1992-ben alapított Bolyai Kollégium az Egyetem természettudományos és informatikai tehetséggondozó szakkollégiuma. 2004-ben alakult meg az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, a pszichológia, a nevelés- és az egészségtudomány iránt érdeklődő hallgatókat pedig 2007 óta várja az Illyés Sándor Szakkollégium. A kollégiumokba való bekerülésről az intézmények saját honlapjáról lehet tájékozódni.

Az Egyetemi Kollégium “kollégium” elnevezésű telephelyei

Ajtósi Dürer sori Kollégium
Damjanich utcai Kollégium
Kerekes úti Kollégium
Kőrösi Csoma Sándor Kollégium
Nagytétényi úti Kollégium
Nándorfejérvári úti Kollégium
Vezér úti Kollégium

Egyetemi szakkollégiumok

Bibó István Szakkollégium
Bolyai Kollégium
Eötvös Collegium
Illyés Sándor Szakkollégium
Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium

További információt az ELTE központi honlapján, az Egyetemi Kollégium honlapján, valamint a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat honlapján talál.