Ugrás a tartalomra
 

Szaktárgyi tanítási gyakorlat

A szaktárgyi tanítási gyakorlat célja és feladata, hogy a tanárjelöltek komplex, önálló feladatokon keresztül ismerkedjenek meg a tanári munkával és a vezetőtanár irányításával gyűjtsenek tapasztalatot a szaktárgy tanításában. A gyakorlat elsődlegesen arra készíti fel a hallgatókat, hogy képesek legyenek tanórákat tervezni, azokat reflektív módon elemezni és az adott tanulócsoport sajátosságaihoz igazodva a szaktárgyi és szakmódszertani szempontok figyelembe vételével megtartani. A szaktárgyi tanítási gyakorlat során a leendő tanárok ismerkedjenek a pedagógusi hivatással, miközben részt vehetnek a szaktárgyi tanítással kapcsolatos − tanórán kívüli − iskolai és tanári tevékenységekben. A tanítási folyamat tervezésének megismerése mellett a tanárjelöltek maguk is tartanak legalább 15 tanórát/foglalkozást. A gyakorlat további célja, hogy a hallgatók kompetenciái szaktárgyuk oktatási módszertanának területein is fejlődjenek épp úgy, mint a tanulók megismerésében, ismereteik és személyiségük fejlesztésében, tevékenységük értékelésében, a pedagógiai megfigyelésekben, a tanítási órák jegyzőkönyvi rögzítésében, reflektív elemzésében és értékelésében.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a 2021. tavaszi félévtől a Neptunban meghirdetett kérvénnyel mindig csak a következő félévben kezdődő gyakorlatokra jelentkezhetnek. Ezért a Neptun-kérvényt minden félévben elérhetővé tesszük. A jelentkezéshez az Ügyintézés > Kérvények menüpont alatt találja az űrlapot.

A szaktárgyi tanítási gyakorlatra a Neptunban történő jelentkezéskor a hallgatók megjelölhetnek ELTE-gyakorlóiskolát, ezt a TKK a lehetőségeken belül igyekszik figyelembe venni. Nem jelölhetnek meg külső gyakorlóhelyet. A szaktárgyi tanítási gyakorlatot a hallgatók a két szakjukon különböző félévben végzik. Az Erasmus+ programban részt vevő és kivételes tanulmányi rendben tanuló hallgatókra ettől eltérő szabályozás vonatkozhat.

2021/2022-es tanév őszi félévében kezdődő gyakorlatokra 2021. február 8-tól 2021. március 9. 17 óráig adhatják be a Neptun-kérvényt, a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében kezdődő gyakorlatokra nem. A 2021/2022-es tanév tavaszi félévében kezdődő gyakorlatokra 2021 szeptemberében lehet jelentkezni.

Amennyiben a gyakorlattal kapcsolatban konkrét kérdése lenne, kérjük keresse munkatársainkat a gyakorlat@tkk.elte.hu címen.

Az osztatlan tanárképzés gyakorlataihoz kapcsolódó dokumentumokat a hallgatónak kell feltöltenie kizárólag online formában, az erre a célra létrehozott mooc felületen /mooc.elte.hu/. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a canvas.elte.hu és a mooc.elte.hu két különböző rendszer és a két felületnek nincsen kapcsolódása egymással. A kurzushoz a tanárjelöltek a számukra levélben küldött regisztrációs link segítségével férhetnek hozzá, a kurzusban részt vesz továbbá minden tanár és szakmódszertanos oktató is. Amennyiben a felülettel kapcsolatos további kérdése van, hibát észlel, vagy változtatást szeretne kérni az adatokban, kérjük, írja meg a gyakorlat@tkk.elte.hu címre.

A szombathelyi képzési helyre vonatkozó további információkat itt olvashatja.

Tájékoztató a gyakorlatokról

A Tanárképző Központ a következőkben tájékoztatja Önöket a szaktárgyi tanítási és az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatokra történő jelentkezés változásairól az osztatlan tanárképzésben.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a 2021. tavaszi félévtől a Neptunban meghirdetett kérvénnyel mindig csak a következő félévben kezdődő gyakorlatokra jelentkezhetnek. Ezért a Neptun-kérvényt minden félévben elérhetővé tesszük.

Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a 2021/2022-es tanév őszi félévében kezdődő gyakorlatokra 2021. február 8-tól 2021. március 9. 17 óráig adhatják be a Neptun-kérvényt, a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében kezdődő gyakorlatokra nem. A 2021/2022-es tanév tavaszi félévében kezdődő gyakorlatokra 2021 szeptemberében lehet jelentkezni.

További fontos tudnivalóka jelentkezésről:

 • a jelentkezés első két hetében, 2021. február 8-tól február 22-ig díjmentesen lehet jelentkezni mindkét gyakorlatra;
 • az összefüggő egyéni iskolai gyakorlat kérvényéhez lehet fájlt, befogadó nyilatkozatot csatolni; ha nem partneriskolába jelentkeznek, és erről nem kell külön kérvényt írni;
 • mindkét gyakorlat esetén a pótjelentkezés időszakában, 2021. február 23-tól 2021. március 9-én 17 óráig csak az adminisztratív határidő elmulasztásáért járó díj ellenében (3500 Ft) lehet jelentkezni;
 • a pótjelentkezési időszakban az adminisztratív határidő elmulasztásáért járó díjat a Neptun automatikusan kiveti a hallgatóra.

Üdvözlettel:

A Tanárképző Központ munkatársai
(2021. január 21.)

Tájékoztatók a gyakorlatról


Elérhetőek a szaktárgyi tanítási és az összefüggő egyéni iskolai tanítási gyakorlatokról készült visszajelző kérdőívek

A hallgatók 2021. június 17-ig a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében befejezett összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról, és a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében végzett szaktárgyi tanítási gyakorlatról tudnak véleményt írni. Kérjük, hogy akik érintettek ennek az időszaknak a gyakorlataiban, töltsék ki a Neptun>Ügyintézés>Kérdőívek felületen elérhető anonim kérdőívet.


A Canvasba feltöltendő dokumentumok (2020/2021-es tavaszi félév)

 • Dokumentumok az osztatlan tanárképzéshez jelenléti, hibrid és online gyakorlathoz
  • Bejelentőlap (Word) (feltöltendő legalább 10 munkanappal korábban)
  • Jegyzőkönyv a bemutatóóráról/foglalkozásról (Word)
  • Igazolólap a gyakorlatról (Word)
  • Minősítés (Word)
  • Változásbejelentő (Excel)
 • Dokumentumok a 2, 4 és 5 féléves tanári mesterképzéshez jelenléti, hibrid és online gyakorlathoz
  • Bejelentőlap (Word) (feltöltendő legalább 10 munkanappal korábban)
  • Jegyzőkönyv a bemutatóóráról/foglalkozásról (Word)
  • Igazolólap a gyakorlatról (Word)
  • Minősítés (Word)
  • Változásbejelentő (Excel)
A dokumentumok feltöltési határideje a Canvasba: 2021. május 12. (szerda)