Ugrás a tartalomra
 

Szaktárgyi tanítási gyakorlat

A szaktárgyi tanítási gyakorlat célja és feladata, hogy a tanárjelöltek komplex, önálló feladatokon keresztül ismerkedjenek meg a tanári munkával és a vezetőtanár irányításával gyűjtsenek tapasztalatot a szaktárgy tanításában. A gyakorlat elsődlegesen arra készíti fel a hallgatókat, hogy képesek legyenek tanórákat tervezni, azokat reflektív módon elemezni és az adott tanulócsoport sajátosságaihoz igazodva a szaktárgyi és szakmódszertani szempontok figyelembe vételével megtartani. A szaktárgyi tanítási gyakorlat során a leendő tanárok ismerkedjenek a pedagógusi hivatással, miközben részt vehetnek a szaktárgyi tanítással kapcsolatos − tanórán kívüli − iskolai és tanári tevékenységekben. A tanítási folyamat tervezésének megismerése mellett a tanárjelöltek maguk is tartanak legalább 15 tanórát/foglalkozást. A gyakorlat további célja, hogy a hallgatók kompetenciái szaktárgyuk oktatási módszertanának területein is fejlődjenek épp úgy, mint a tanulók megismerésében, ismereteik és személyiségük fejlesztésében, tevékenységük értékelésében, a pedagógiai megfigyelésekben, a tanítási órák jegyzőkönyvi rögzítésében, reflektív elemzésében és értékelésében.

A soron következő tanév szaktárgyi tanítási gyakorlatára az előző tanév tavaszán van lehetőség jelentkezni a Neptunban leadott, erre a célra létrehozott, Kérvényen keresztül, amennyiben teljesítette, illetve teljesíteni fogja a tantervi előfeltételeket a tavaszi félévének végéig. A jelentkezéshez az Ügyintézés > Kérvények menüpont alatt találja az űrlapot.

A 2020/2021-es tanév őszi vagy tavaszi félévében kezdődő szaktárgyi tanítási gyakorlatra a Neptunban jelentkezéskor a hallgatók megjelölhetnek ELTE-gyakorlóiskolát, ezt a TKK a lehetőségeken belül igyekszik figyelembe venni. Nem jelölhetnek meg külső gyakorlóhelyet. A szaktárgyi tanítási gyakorlatot a hallgatók a két szakjukon különböző félévben végzik. Az Erasmus+ programban részt vevő és kivételes tanulmányi rendben tanuló hallgatókra ettől eltérő szabályozás vonatkozhat (egyéni hallgatói kérvény leadásával).

2020/2021-es tanév őszi vagy tavaszi félévében kezdődő szaktárgyi tanítási gyakorlatra a Neptunban 2020. február 19. – 2020. március 18. között tudnak jelentkezni.

Amennyiben a gyakorlattal kapcsolatban konkrét kérdése lenne, kérjük keresse munkatársainkat a gyakorlat@tkk.elte.hu címen.

2019/2020-as tanév őszi félévétől az osztatlan tanárképzés gyakorlataihoz kapcsolódó dokumentumokat kizárólag online formában, az erre a célra létrehozott Canvas-kurzusban a hallgatóknak kell feltölteni. A kurzushoz a tanárjelöltek a számukra levélben küldött regisztrációs link segítségével férhetnek hozzá, a kurzusban részt vesz továbbá minden tanár és szakmódszertanos oktató is. Amennyiben a felülettel kapcsolatos további kérdése van, hibát észlel, vagy változtatást szeretne kérni az adatokban, kérjük, írja meg a gyakorlat@tkk.elte.hu címre.

Tájékoztatók a gyakorlatról:


A Canvasba feltöltendő dokumentumok (2020. tavasz):

 • Dokumentumok az osztatlan tanárképzéshez
  • Jegyzőkönyv a bemutatóóráról/bemutatómunkáról (Word)
  • Igazolólap a gyakorlatról (Word)
  • Minősítés (Word)
 • Dokumentumok a 2, 4 és 5 féléves tanári mesterképzéshez
  • Jegyzőkönyv a bemutatóóráról/bemutatómunkáról (Word)
  • Igazolólap a gyakorlatról (Word)
  • Minősítés (Word)

A dokumentumok feltöltési határideje a Canvasban: 2020. május 13.

Egyéni hallgatói kérvény (word, pdf).