HSUP: Magántanár-ajánló - interjú Pocsári Csabával

2024.05.09.
HSUP: Magántanár-ajánló - interjú Pocsári Csabával

A 2023/2024-es tanévben is nagy sikerrel zajlott le az ELTE-n a Hungarian Startup University Program (HSUP), Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A Nemzeti Innovációs Ügynökség koordinációjában, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakpolitikai támogatásával megvalósuló komplex edukációs program célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével.

A program segíthet az akadémiai ismereteket gyakorlati megoldásokká alakítani, miközben a hallgatók értékes készségeket és innovációs tapasztalatokat szereznek. A két féléves e-learning tárgy első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást lehet elsajátítani.

Közel 290 ELTE-s hallgató fejezte be a Hungarian Startup University Program első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb ötletek továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak az ösztöndíjasok. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Pocsári Csaba, a Tanárképző Központ hallgatója mutatja be projektötletét.

Magántanár-ajánló

Mesélj az ötletekről, miért egyedi?

Olyan szolgáltatáson dolgozunk, amely megkönnyíti, felgyorsítja és leegyszerűsíti a tanulóhoz és céljához leginkább passzoló magántanár megtalálását. A hasonló oldalakon bárki regisztrálhat tanárként, az oldalak semmilyen ellenőrzést nem végeznek.  A mi oldalunkon szereplő tanárokról a lehető legpontosabb képet nyújtjuk. Tanáraink folyamatos továbbképzésen vesznek részt, hogy még jobb tanárokká válhassanak. A diákoknak tanácsadást is nyújtunk a megfelelő tanár kiválasztásához.

Tanárszakos egyetemi hallgató vagyok, ismerőseim és rokonaim több alkalommal kértek tőlem tanácsot a megfelelő magántanár kiválasztásában. A magánoktatási lehetőségek kutatása során azt tapasztaltam, hogy a vonatkozó Facebook csoportokban, ha egy diák kiírja, hogy tanárt keres, akkor 1 óra alatt kb. 40 ajánlatot kap különböző tanároktól. A sok „20 éve tanítok, keress bizalommal” ajánlat közül szinte lehetetlen kiválasztani a megfelelő tanárt és nagyon időigényes is. Az említett kutatás után elhatároztam, hogy megcsináljuk azt a tanárkereső weboldalt, ami az említett problémákra nyújt megoldást.

Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka?

2024-ben pont a születésnapomon hívott fel a HSUP program ELTE-s csapata, hogy az én ötletem is bekerült a legjobb ötletek közé. Elképzelni sem tudnék ennél jobb és izgalmasabb születésnapi ajándékot. Számomra különösen fontos az oktatás, mert pontosan tudom mekkora értéket tud nyújtani egy jó tanár.

A csapat egyik tagja sem rendelkezik start-up tapasztalattal, magántanárként viszont mindannyiunknak van tapasztalata. Csapattársaimat 28 interjú után választottam ki. Bora „a számok kisasszonya”, gyors, megbízható, különleges időbeosztási képességgel rendelkezik, a projektben ő a jobb kezem. Luna nagyon érdeklődik az új, online alkalmazások iránt, amelyeknek lehetőségeit kiválóan alkalmazza a munkánk során. Hamar rájöttem, hogy ki-miben jó és mi motiválja leginkább. Bora egy csokis Dörmi elfogyasztása után dolgozik a legvidámabban, Luna pedig egy vegán túró rudi után, a fahéjas keksztől pedig túlságosan felpörög. Heti egyszer találkozom mindkettőjükkel, és van egy közös meetingünk a
mentorunkkal.

Ki segíti a csapatot az ötlet megvalósításában?

Mentorunk a korábbi években is részt vett a HSUP-ban mentorként, együtt dolgozunk az ötlet tökéletesítésén. Verő Barbara számos sikeres üzletembert is bemutat nekünk, valamint készségesen válaszol és ajánl további kapcsolatokat, legyen szó marketingről, üzleti tervről, közösségépítésről vagy adózásról.

Ki a szolgáltatás célcsoportja?

Diákok, szülők, külföldre utazók, fejlődni vágyók és hobbitanulók.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása alatt? Melyek a további terveitek?

A jelenlegi legnagyobb kihívás, hogy megfelelő nevet találjunk a vállalkozásunknak. A jövőben szeretnénk élesben indulni és folyamatos fejlődéssel nemzetközi piacot is elérni.

A Magántanár-ajánló csapat tagjai:
Ötletgazda: Pocsári Csaba (ELTE TKK)
Csapattagok: Bárány Bora (ELTE GTK) és Ilauszki Katalin (ELTE PPK)
Mentor: Verő Barbara