Ugrás a tartalomra
 

Tanítsunk Magyarországért!

2020-tól az ELTE is részt vesz a Tanítsunk Magyarországért kezdeményezésben. Az egyetemi mentorprogram keretében a hallgatók hátrányos helyzetű régiókban élő kisiskolásokat mentorálhatnak a közreműködő általános iskolák egyikében. A program célja, hogy a közös munka és a közösen szerzett élmények tágítsák a kisdiákok horizontját, és segítsék őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a legjobbat – legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és végül az elhelyezkedés a munkaerőpiacon.

Programok

  • Meghívó a Tanítsunk Magyarországért! programjának a projektindító ünnepségére.
    Időpont: 2020. január 23. (csütörtök) 9.30–10.30 óra
    Hely: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. kari tanácsterem

Dokumentumok

  • Központi tájékoztató a Tanítsunk Magyarországért! programról.
  • Tanítsunk Magyarországért! program 2020. január 23-án tartott projektindító ünnepségén elhangzott tájékoztató ppt-je.
  • Az ELTE TKK tájékoztatója a Tanítsunk Magyarországért! programról. (2020. február 12.)


Kérdések és válaszok

Mi a program célja?
A program küldetése Nógrád és Pest megyei, hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő, 7. osztályos tanulók támogatása abban, hogy minél sikeresebbek legyenek a továbbtanulásban és a pályaválasztásban, hogy képesek legyenek a lehető legtöbbet kihozni magukból.

Kik jelentkezhetnek mentornak?
Olyan alapszakos vagy mesterszakos, nappali tagozatos, nemcsak tanárszakos, hanem bármely szakos hallgatók is jelentkezhetnek a magyar nyelvű felkészítő kurzusokra, akiknek még legalább egy évük van a tanulmányaik befejezéséig. Minden érdeklődő hallgatót várunk, azokat is, akik nem tudtak részt venni a programnyitó ünnepségen.

Mi a mentorálás feltétele?
Az ősszel kezdődő mentorálásban azok a hallgatók vehetnek részt, akik eredményesen elvégzik a tavaszi félévben meghirdetett TM1 kódú, Tanítsunk Magyarországért! című, 2 kredites felkészítő kurzust. A három szombaton tömbösítve, magyar nyelven tartott kurzusokra a Neptunban lehet jelentkezni.

Kik tartják a felkészítő kurzusokat?
Kiváló oktatók tartják a foglalkozásokat a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai, a Bölcsészettudományi, a Pedagógiai és Pszichológiai, a Tanító- és Óvóképző, valamint a Természettudományi Karról: Angyal Zsuzsanna, Bereczkiné Záluszki Anna, Farkasné Gönczi Rita, Krisztián Ágota, Lázár Ildikó és Raátz Judit.

Milyen feladataik lesznek a mentor hallgatóknak?
A felkészítő kurzust követően egy háromnapos budapesti tábor megszervezésében is közreműködnek, ahol találkozhatnak a programban részt vevő iskolák 7. osztályos tanulóival. A tábor megszervezésének a tervezett időpontja: június 15–17. A mentorálás félévében egy-egy hallgató hetente néhány órában találkozik a 4-5 fő mentorált tanulóval, különféle iskolai és iskolán kívüli, közös programokat szervez nekik.

Milyen segítséget kapnak a hallgatók?
A felkészítő kurzusok oktatói a mentorálás félévében is támogatják a hallgatókat, rendszeresen konzultálhatnak velük. Iskolai mentorok is segítik a munkájukat. A Tanárképző Központ pedig a tavaszi félévben egyszeri ösztöndíjjal támogatott iskolalátogatásokat szervez nekik.

Milyen további támogatást kapnak a hallgatók?
A hallgatók a mentorálás időszakában havi 30 000 Ft ösztöndíjat, valamint a tanulók költségeire havi 10 000 Ft költőpénzt és ingyenes utazási lehetőséget kapnak. Ebből a vonatra szóló utazási kedvezményt az egész országban használhatják saját céljaikra is a hallgatók. A projektnyitó ünnepségen elhangzott az is, hogy a mentorálásban sikeres hallgatók a későbbiekben megemelt ösztöndíjra is számíthatnak.

Meddig tart a mentorálás?
A mentorálás legrövidebb ideje egy félév, így elsőként egy félévre kötünk szerződést ősszel a mentor hallgatókkal. De az a cél, hogy a hallgatók lehetőség szerint minél tovább mentorálják a tanulókat.