Ugrás a tartalomra
 

Tanítsunk Magyarországért!

2020-tól az ELTE is részt vesz a Tanítsunk Magyarországért kezdeményezésben. Az egyetemi mentorprogram keretében a hallgatók hátrányos helyzetű régiókban élő kisiskolásokat mentorálhatnak a közreműködő általános iskolák egyikében. A program célja, hogy a közös munka és a közösen szerzett élmények tágítsák a kisdiákok horizontját, és segítsék őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a legjobbat – legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és végül az elhelyezkedés a munkaerőpiacon.

Kedves Hallgatók!

Köszönjük a nagy érdeklődést a Tanítsunk Magyarországért! program iránt, megteltek a 2020. őszi felkészítő kurzusok. Tavasszal is hirdetünk meg új felkészítő kurzusokat, amelyekre várjuk az új jelentkezőket.

A program célja Nógrád és Pest megyei, hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő, 6. és 7. osztályos tanulók támogatása abban, hogy minél sikeresebbek legyenek a pályaválasztásban és a továbbtanulásban. Olyan alapszakos vagy mesterszakos, nappali tagozatos, nem csak tanárszakos, hanem bármely szakos hallgatók jelentkezhetnek a magyar nyelvű felkészítő kurzusokra, akiknek még legalább három félévük van az ELTE-n magyar nyelven folytatott egyetemi tanulmányaik befejezéséig, és nem a doktori képzésben tanulnak.

A felkészítő kurzust eredményesen elvégző hallgatók a következő félévben kezdhetik el a mentorálást. A felkészítő foglalkozásokat négy alkalommal szombatonként tömbösítve tartják az oktatók. A Neptunban megtalálható 2 kredites felkészítő kurzus kódja és címe:

TM1 !Tanítsunk Magyarországért! 1. 

A mentorálás félévében a hallgatók havi 30 000 Ft ösztöndíjat, valamint a tanulók költségeire havi 10 000 Ft költőpénzt, a MÁV vonatain teljes körű, a Volán buszjáratain a célállomásig szóló ingyenes utazási lehetőséget kapnak. A több féléve mentoráló hallgatók prémiumösztöndíjra is számíthatnak. Érdeklődni a tmo@tkk.elte.hu címen lehet.

További információk: https://www.elte.hu/content/lehetosegek-a-tanitsunk-magyarorszagert-programban.t.21745

2020 őszén 108 mentor kezdi el a gyermekek mentorálását, a jövőben is várjuk azoknak a hallgatóknak a jelentkezését, akik elkötelezettek amellett, hogy másoknak segítsenek, és ők maguk is fejlődjenek, tanuljanak.

A 2020. szeptember 10-ei online tájékoztató előadás anyagát itt találják meg.

Pályázat

 • Pályázati kiírás a Tanítsunk Magyarországért! programban mentorálás támogatására a TM 1 felkészítő kurzust sikeresen elvégző hallgatók számára (2020. június 5.)
 • Pályázati űrlap a Tanítsunk Magyarországért! programban mentorálás támogatására a TM 1 felkészítő kurzust sikeresen elvégző hallgatók számára (2020. június 5.)

Programok

 • Meghívó a Tanítsunk Magyarországért! programjának a projektindító ünnepségére.
  Időpont: 2020. január 23. (csütörtök) 9.30–10.30 óra
  Hely: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. kari tanácsterem

Dokumentumok

 • Hallgatói felhívásTanítsunk Magyarországért! programban való részvételre (2020. szeptember 2.)
 • Tájékoztató a mentorálást végző hallgatóknak: heti minimális mentorálás idő és utazási idő (2020. június 9.)
 • Az ELTE partneriskolái a Tanítsunk Magyarországért! programban (2020. szeptember 15.)
 • Tájékoztató a mentorprogram folyamatairól és az általános iskolai programkoordinátor feladatairól (2020. június 9.)
 • Az ELTE TKK tájékoztatója a Tanítsunk Magyarországért! programról. (2020. február 12.)
 • Tanítsunk Magyarországért! program 2020. január 23-án tartott projektindító ünnepségén elhangzott tájékoztató ppt-je.
 • Központi tájékoztató a Tanítsunk Magyarországért! programról.


Kérdések és válaszok

Mi a program célja?
A program küldetése Nógrád és Pest megyei, hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő, 6. és 7. osztályos tanulók támogatása abban, hogy minél sikeresebbek legyenek a továbbtanulásban és a pályaválasztásban, hogy képesek legyenek a lehető legtöbbet kihozni magukból.

Kik jelentkezhetnek mentornak?
Olyan alapszakos vagy mesterszakos, nappali tagozatos, nemcsak tanárszakos, hanem bármely szakos hallgatók is jelentkezhetnek a magyar nyelvű felkészítő kurzusokra, akiknek még legalább három félévük van egyetemi tanulmányaik befejezéséig. Minden érdeklődő hallgatót várunk.

Mi a mentorálás feltétele?
A mentorálásban azok a hallgatók vehetnek részt, akik eredményesen elvégzik a TM 1 kódú, Tanítsunk Magyarországért! című, 2 kredites felkészítő kurzust. A néhány szombaton tömbösítve, magyar nyelven tartott kurzusokra a Neptunban lehet jelentkezni.

Kik tartják a felkészítő kurzusokat?
Kiváló egyetemi oktatók tartják a foglalkozásokat az ELTE több karáról.

Milyen feladataik lesznek a mentor hallgatóknak?
A felkészítő kurzust követően egy tábor megszervezésében is közreműködnek, ahol találkozhatnak a programban részt vevő iskolák 6. és 7. osztályos tanulóival. A következő táborok megszervezésének a tervezett időpontja: 2021. január. A mentorálás félévében egy-egy hallgató hetente néhány órában találkozik a 4-5 fő mentorált tanulóval, különféle iskolai és iskolán kívüli, közös programokat szervez nekik. Ha a járványhelyzet miatt az iskola digitális oktatásra tér át, a mentorok online mentorálják a tanulókat.

Milyen segítséget kapnak a hallgatók?
A felkészítő kurzusok oktatói a mentorálás félévében is támogatják a hallgatókat, rendszeresen konzultálnak velük a TM 2 kurzusok keretében. Iskolai koordinátorok is segítik a munkájukat.

Milyen további támogatást kapnak a hallgatók?
A hallgatók a mentorálás időszakában havi 30 000 Ft ösztöndíjat, valamint a tanulók költségeire havi 10 000 Ft költőpénzt és ingyenes utazási lehetőséget kapnak. Ebből a vonatra szóló utazási kedvezményt az egész országban használhatják saját céljaikra is a hallgatók. A mentorálásban sikeres hallgatók a későbbiekben prémiumösztöndíjra is számíthatnak.

Meddig tart a mentorálás?
A mentorálás legrövidebb ideje egy félév, félévente új szerződést kötünk a mentorokkal. De az a cél, hogy a hallgatók lehetőség szerint minél tovább mentorálják ugyanazokat a tanulókat. A hosszú távú tervek szerint a középiskolában is folytatódik a program.

Hol mentorálnak a hallgatók?
A hallgatók a Tanítsunk Magyarországért! program partneriskoláiban mentorálhatnak. 2020. őszén 15 partneriskolája van az ELTE-nek a programban, a listájukat itt lehet megtekinteni, a térképen itt találják meg őket. A hallgatók a TM 1 kurzus sikeres befejezése után pályázhatnak mentorálásra, a pályázatban megjelölhetnek három olyan partneriskolát, ahová szeretnének kerülni. A programot koordináló Tanárképző Központ a lehetőségeken belül igyekszik figyelembe venni a hallgatók kéréseit a beosztásban, és minden esetben egyeztet róla a mentorokkal.

Hogyan alakul a program jövője?
A programot gondozó Innovációs és Technológiai Minisztérium hosszú távon tervezi működtetni a Tanítsunk Magyarországért! programot, azt szeretnék, hogy évről évre több hallgató kapcsolódjon be a mentorálásba.